Hedetångens porterstek

Hedetångens porterstek

På Hedetången i Väse bor Henriks syter och svåger, därifrån har vi fått detta recept.

6 port

1 benfri stek, ca 1 kg (entrecote, fransyska, innanlår eller ytterlår) 1 flaska porter eller mörkt öl 1 dl soja 1 dl koncentrerad svart vinbärssaft Ca 10 krossade enbär Ca 10 grovkrossade vitpepparkorn 1 stor gul lök 1 tsk timjan 2 köttbuljongtärningar

Sås: Skyn från grytan, redd med: 1½ msk smör 2 msk vetemjöl 3-4 dl vispgrädde salt

Putsa steken och lägg den i en stekgryta, inte för stor gryta, den ska precis rymma steken. Hacka löken och lägg i grytan. Blanda porter, soja, vinbärssaft och kryddor och smula ner buljongen. Häll detta över steken. Brässera under lock ca en timme, vänd sedan på steken och låt puttra ytterligare en timme (ev. kan koktiden minskas något, prova med en sticka).
Tag upp steken och sila av skyn. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och späd med skyn och grädde så att såsen blir simmig. Smaka av med salt.

Servera steken med hasselbackspotatis, lätt kokta grönsaker, smörkokt svamp efter tillgång (helst färska kantareller) samt svart eller röd vinbärsgelé i citronklyftor.